Eerste stappen na overlijden

Eerste Stappen Na Overlijden Meersorgh Uitvaartverzorging

Eerste stappen na overlijden

Veel mensen hebben het gevoel na een overlijden meteen van alles te moeten regelen. Maar het is geen probleem om in de eerste uren na het overlijden de ruimte te nemen voor je emoties, en om tot rust te komen.

Als je te maken hebt met het verlies van een dierbare, kan het lastig zijn om aandacht vrij te maken voor de administratieve kant. Om je in deze moeilijke tijd te begeleiden, hebben we een checklist voor je samengesteld om je een beeld te geven bij wat je na een overlijden het beste kunt doen.

Wil je meer informatie over de eerste stappen na overlijden? Bel of maak een afspraak om bij je thuis of op elke gewenste locatie langs te komen.

Uitvaart voorbereiden

Heb je een vraag, dan denken we graag met je mee tijdens een kennismakingsgesprek. Neem contact op en we komen snel bij je langs. 

Uitvaart regelen

Is er een dierbare overleden of is het moment nabij? Bel dag en nacht naar ons meldnummer op 085 – 4000 333 (24 uur per dag).

Offerte aanvragen

Wil je weten wat een persoonlijke uitvaart bij ons kost? Vraag vrijblijvend een offerte aan en bekijk onze voordelige tarieven. 

We staan dag en nacht voor je klaar. Bel 085-4000 333

Als de huisarts is geweest kun je daarna het beste zo snel mogelijk contact met ons opnemen.
Wij zorgen er voor dat de  overledene wordt verzorgd en eventueel opgehaald. Doorgaans zijn wij binnen 1,5 uur ter plaatse. Het melden van overlijden bij de gemeente doen wij voor je. 

’s Nachts Overleden?
Ook bij een overlijden in de nacht komt ons zorgteam zo snel mogelijk langs om de overledene te verzorgen of op te halen. Meestal komen we de volgende dag samen om alles te bespreken.

De naaste familie en vrienden worden meestal telefonisch op de hoogte gesteld van een overlijden. Tegenwoordig kan dit ook gebeuren via chatprogramma’s zoals WhatsApp. Familie, vrienden en kennissen van de overledene moeten zo spoedig mogelijk ingelicht worden over het overlijden van de persoon. Doorgaans gebeurt dit met behulp van een rouwkaart, die binnen de eerste dagen na het overlijden verstuurd wordt. Op de rouwkaart staat de datum van overlijden en meestal een adres en contactgegevens van de nabestaanden. Het is niet ongebruikelijk om sociale media te gebruiken om persoonlijke contacten van de overledene in te lichten over het overlijden.

Zodra je klaar bent voor het plannen van de uitvaart, kun je het beste contact met ons opnemen via telefoonnummer 085-4000 333 of ons contactformulier. We kunnen al veel in gang zetten terwijl we wachten op de benodigde juridische documenten.

Wij doen de aangifte van overlijden bij de burgerlijke stand. De akte van overlijden krijg je daarna van ons. Maak hier meerdere kopieën van. Die heb je vaak nodig om instanties te informeren.

De notaris geeft je een verklaring van erfrecht. Dit is een officiële verklaring met daarin informatie over de overledene, de nalatenschap en de erfgenamen. Deze verklaring heb je nodig om zaken met de bank te kunnen regelen.
Als er een testament is opgemaakt, maakt dat het verdelen van inboedel en vermogen gemakkelijker. Als het banksaldo van de overledene lager is dan € 100.000 en er geen testament is, dan is een verklaring van erfrecht niet nodig. Dit bespaart notariskosten.
In een testament kan de overledene aanwijzen wie de afwikkeling van de erfenis regelt: de executeur. De executeur kan één van de erfgenamen zijn, maar het kan ook een buitenstaander zijn.

Was er een levensverzekering afgesloten? Was er een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de hypotheek? De nabestaanden kunnen de hypotheekschuld (gedeeltelijk) aflossen met het bedrag dat de verzekeringsmaatschappij uitkeert.

Welke verzekeringen had de overledene? Sommige verzekeringen, zoals een ziektekostenverzekering en WA-verzekering kun je direct stopzetten.
Als de koopwoning van de overledene nog moet worden verkocht, kan het verstandig zijn om de inboedel- en opstalverzekering aan te houden totdat alles geregeld is.

Breng de volgende instanties op de hoogte van het overlijden:

 • Werkgever
 • Pensioenfonds
 • Verzekeringsmaatschappijen
 • Banken
 • Organisaties waar de overledene abonnementen en lidmaatschappen heeft lopen
 • Donateurschappen
 • Verenigingen
 • Woningbouwvereniging
 • Klantenkaarten

Als iemand overlijdt wordt de Sociale Verzekeringsbank automatisch op de hoogte gebracht. Hier kun je nagaan wat de gevolgen zijn voor de pensioenen en uitkeringen die de SVB uitkeert.

Maak een afspraak bij de bank. Bereid je goed voor en zet alle vragen op papier. Probeer uit te zoeken welke producten de overledene bij de bank heeft lopen:

 • Betaalrekeningen
 • Spaarrekeningen
 • Machtigingen
 • Automatische incasso’s
 • Creditcard
 • Lijfrenteverzekeringen en koopsompolissen
 • Hypotheek
 • Beleggingen
 • Bankkluis
 • Leningen

Bespreek met de bank of de rekeningen op een andere naam moeten komen te staan. Vraag ook of je producten kunt opzeggen. Deze producten kunnen natuurlijk bij verschillende banken of instanties zijn afgesloten.

Tip: Wilt je nagaan of de overledene nog ergens een bankrekening heeft? De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een loket geopend voor slapende tegoeden.

Download onze brochure

Meer info over de eerste stappen na overlijden? Bel 085-4000 333

Vragen en opmerkingen

Contactformulier​

Heb je vragen of wil je meer informatie over onze uitvaart tarieven? Neem dan nu contact met ons op via ons contactformulier of bel op 085-4000 333.

Meersorgh is een Nederlands familiebedrijf met meer dan 75 jaar ervaring in de uitvaartverzorging. Het ontzorgen en ondersteunen van jou en de nabestaanden is onze allerhoogste prioriteit.

Wil je een uitvaart regelen en de vele mogelijkheden en tarieven met ons bespreken? We kunnen bij je thuis of op elke gewenste locatie langskomen. Ons team geeft advies in elke fase van het uitvaartproces en regelt een persoonlijke, unieke begrafenis om je te helpen bij het vieren van het leven van jouw geliefde. Ook bij een beperkt budget kunnen we een waardig afscheid bieden

We zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar, dus als je iets nodig hebt of wilt weten, aarzel dan niet om ons te bellen op 085-4000 333.

Contactgegevens

Levantkade 79
1019 MJ Amsterdam
            


  085-4000 333
  info@meersorgh.nl