085 - 4000 333 info@meersorgh.nl

Checklist bij overlijden

Veel mensen hebben het gevoel na een overlijden meteen van alles te moeten regelen. Maar het is geen probleem om in de eerste uren na het overlijden de ruimte te nemen voor je emoties, en om tot rust te komen.

Als je te maken hebt met het verlies van een dierbare, kan het lastig zijn om aandacht vrij te maken voor de administratieve kant. Om je in deze moeilijke tijd te begeleiden, hebben we een checklist bij overlijden voor je samengesteld om je een beeld te geven bij wat je na een overlijden het beste kunt doen.

Je kunt de Meersorgh hulplijn 24 uur per dag gratis bereiken.

Checklist bij overlijden
1. Huisarts bellen

Als je dierbare is overleden moet er een arts langskomen om de overledene te “schouwen”. De arts maakt een verklaring van overlijden (deze bestaat uit twee delen). Deze is nodig om de uitvaart te regelen.

2. Uitvaartverzorger bellen

Als de huisarts is geweest kun je daarna het beste zo snel mogelijk contact met ons opnemen op onze gratis hulplijn 085 – 4000 333.
Wij zorgen er voor dat de overledene wordt verzorgd en eventueel opgehaald. Doorgaans zijn wij binnen 1,5 uur ter plaatse. Het melden van overlijden bij de gemeente doen wij voor je.

’s Nachts Overleden?
Ook bij een overlijden in de nacht komt ons zorgteam zo snel mogelijk langs om de overledene te verzorgen of op te halen. Meestal komen we de volgende dag samen om alles te bespreken.

3. Naasten informeren

De naaste familie en vrienden worden meestal telefonisch op de hoogte gesteld van een overlijden. Tegenwoordig kan dit ook gebeuren via chatprogramma’s zoals WhatsApp. Familie, vrienden en kennissen van de overledene moeten zo spoedig mogelijk ingelicht worden over het overlijden van de persoon.

Doorgaans gebeurt dit met behulp van een rouwkaart, die binnen de eerste dagen na het overlijden verstuurd wordt. Op de rouwkaart staat de datum van overlijden en meestal een adres en contactgegevens van de nabestaanden. Het is niet ongebruikelijk om sociale media te gebruiken om persoonlijke contacten van de overledene in te lichten over het overlijden.

4. Uitvaart regelen

Zodra je klaar bent voor het plannen van de uitvaart, kun je het beste contact met ons opnemen via telefoonnummer 085-4000 333 of ons contactformulier. We kunnen al veel in gang zetten terwijl we wachten op de benodigde juridische documenten.

5. Akte van overlijden

Wij doen de aangifte van overlijden bij de burgerlijke stand. De akte van overlijden krijg je daarna van ons. Maak hier meerdere kopieën van. Die heb je vaak nodig om instanties te informeren.

6. Verklaring van erfrecht

De notaris geeft je een verklaring van erfrecht. Dit is een officiële verklaring met daarin informatie over de overledene, de nalatenschap en de erfgenamen. Deze verklaring heb je nodig om zaken met de bank te kunnen regelen.

Als er een testament is opgemaakt, maakt dat het verdelen van inboedel en vermogen gemakkelijker. Als het banksaldo van de overledene lager is dan € 100.000 en er geen testament is, dan is een verklaring van erfrecht niet nodig. Dit bespaart notariskosten.

In een testament kan de overledene aanwijzen wie de afwikkeling van de erfenis regelt: de executeur. De executeur kan één van de erfgenamen zijn, maar het kan ook een buitenstaander zijn.

7. Levensverzekering

Was er een levensverzekering afgesloten? Was er een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de hypotheek? De nabestaanden kunnen de hypotheekschuld (gedeeltelijk) aflossen met het bedrag dat de verzekeringsmaatschappij uitkeert.

8. Overige verzekeringen

Welke verzekeringen had de overledene? Sommige verzekeringen, zoals een ziektekostenverzekering en WA-verzekering kun je direct stopzetten.
Als de koopwoning van de overledene nog moet worden verkocht, kan het verstandig zijn om de inboedel- en opstalverzekering aan te houden totdat alles geregeld is.

9. Instanties informeren

Breng de volgende instanties op de hoogte van het overlijden:

Werkgever
Pensioenfonds
Verzekeringsmaatschappijen
Banken
Organisaties waar de overledene abonnementen en lidmaatschappen heeft lopen
Donateurschappen
Verenigingen
Woningbouwvereniging
Klantenkaarten
Als iemand overlijdt wordt de Sociale Verzekeringsbank automatisch op de hoogte gebracht. Hier kun je nagaan wat de gevolgen zijn voor de pensioenen en uitkeringen die de SVB uitkeert.

10. Bankzaken regelen

Maak een afspraak bij de bank. Bereid je goed voor en zet alle vragen op papier. Probeer uit te zoeken welke producten de overledene bij de bank heeft lopen:

Betaalrekeningen
Spaarrekeningen
Machtigingen
Automatische incasso’s
Creditcard
Lijfrenteverzekeringen en koopsompolissen
Hypotheek
Beleggingen
Bankkluis
Leningen
Bespreek met de bank of de rekeningen op een andere naam moeten komen te staan. Vraag ook of je producten kunt opzeggen. Deze producten kunnen natuurlijk bij verschillende banken of instanties zijn afgesloten.

Tip: Wilt je nagaan of de overledene nog ergens een bankrekening heeft? De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een loket geopend voor slapende tegoeden.

Mochten er na het lezen van deze beknopte checklist bij overlijden nog vragen zijn, aarzel dan niet en bel onze gratis hulplijn 085 – 4000 333 of neem contact op via ons contactformulier.

Financieel overzicht

Is jouw partner overleden? Dan is de Geldwijzer nabestaanden een handig startpunt om na te gaan voor welke financiële regelingen voor nabestaanden je in aanmerking komt. Doordat jouw gezinssituatie en inkomen verandert, heb je mogelijk recht op toeslagen waar je eerder geen recht op had.

Ook uitgaven kunnen veranderen. Verzekeringspremies en lokale lasten (gemeentelijke heffingen en waterschapsbelastingen) zijn voor éénpersoonshuishoudens lager dan voor meerpersoonshuishoudens. Het is slim om de inkomsten en uitgaven in jouw nieuwe situatie op een rij te zetten.

Uitvaart verzorging

Welkom bij Meersorgh

Meersorgh is een Nederlandse familiebedrijf met meer dan 75 jaar ervaring in de uitvaartverzorging. We staan voor professionaliteit, betrokkenheid en persoonlijk contact.

We proberen met ons team zoveel mogelijk af te stemmen op de individuele wensen van de overledene en zijn of haar nabestaanden. Samen zorgen we voor de laatste herinneringen met elkaar. We zetten ons volledig in om van elke uitvaart een bijzondere ceremonie te maken

We zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar.

Meer dan 75 jaar ervaring
Persoonlijk en betrokken
Voordelig en transparant
Uitstekende beoordelingen
24 uur per dag bereikbaar

Ervaringen van de families

Ons team verzorgt iedere uitvaart met de grootst mogelijke zorg en krijgt hier veel waardering voor van de families die we bijstaan.

 

De service was erg goed gezien de beperkingen rond het virus. De begrafenisdienst van Meersorgh was respectvol en mooi. Heel zorgzaam en liefdevol. Ik ben erg dankbaar voor alle hulp en waardigheid. Wij zijn zeer tevreden met onze samenwerking

Radesh | Den Haag

Vanaf mijn eerste contact met Meersorgh uitvaartverzorging was het regelen van de begrafenis van mijn man veel gemakkelijker dan ik had verwacht. Alles is met veel zorg en aandacht voor elk detail gedaan en ik ben hier erg dankbaar voor.

Kimberley | Amsterdam

We waren erg blij met de verzorging door Meersorgh. Onze begeleider was aardig en zorgzaam, maar ook efficiënt. Op de dag van de begrafenis woonde hij de dienst bij en het was geruststellend om hem te zien. De hele dag verliep buitengewoon goed.

Boudewijn | Zoetermeer

Kun je me terugbellen?

Heb je een vraag of wil je meer weten over onze checklist bij overlijden? Laat je naam en telefoonnummer achter en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Contactformulier

Wil je meer informatie over onze uitvaartverzorging of checklist bij overlijden? Bel gratis 085 – 4000 333 of neem contact op via onderstaand formulier.

“  Een uitvaart is geen dag uit het leven,
maar een heel leven in één dag  “

We zetten ons volledig in om van elke uitvaart een bijzondere ceremonie te maken. Een uitvaart die het unieke leven van jouw geliefde laat ervaren.

We staan dag en nacht voor je klaar en zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Als je dit wilt komen we graag bij je langs voor een kennismakingsgesprek. Daarin kun je al je vragen stellen en maken we alles zo transparant en duidelijk mogelijk.

Meersorgh uitvaartverzorging

Levantkade 79
1019 MJ Amsterdam
Kvk 82176043

085 – 4000 333
info@meersorgh.nl
www.meersorgh.nl