Hoe kunt u omgaan met verlies?

Rouwverwerking

Wat u na de uitvaart wilt doen, is geheel aan u. Besteed voldoende tijd aan rouwverwerking. Veel mensen houden ervan om de tijd te nemen met familie en vrienden, thuis, in het huis van de overledene of in een restaurant.

Neem vooral de tijd! Er zijn ook andere manieren of rituelen na de ceremonie. Denk goed na over de manier die het beste bij u past. We helpen u hier graag bij.

Heeft u vragen?

Bel ons gratis nummer 

085 – 4000 333

We zijn dag en nacht bereikbaar.

De 10 beste rouwverwerking tips

Tips bij rouwverwerking 

1. Huilen

Huilen… iedereen huilt wel eens, vooral als u een belangrijk persoon in uw leven verliest is het meer dan normaal dat u huilt. Tranen zorgen ervoor dat u zich een beetje verlicht en vrij voelt. Krop uw gevoelens en emoties dus vooral tijdens de rouwperiode niet op en laat uw tranen de vrije loop. Behalve de ontspannende werking heeft huilen ook een andere functie. Huilen is voor anderen vaak een signaal dat iemand hulp en warmte nodig heeft. Hoewel u het wellicht niet zo bedoelt zult u dus ook eerder hulp van anderen ontvangen zodra ze zien dat u verdrietig bent.

 

2. Rust

Rouwen kan veel energie van u vergen. Het is begrijpelijk dat u het erg zwaar hebt, u bent immers iemand verloren waar u veel van houdt. Maar vergeet ook niet om aan uw eigen welzijn en gezondheid te denken! Zorg ervoor dat u genoeg rust krijgt, zodat uw lichaam en uw geest even kunnen ontspannen. Als dit in de avond niet lukt, omdat u steeds aan de uw overleden dierbare moet denken, is het een idee om midden op de dag even een rustmomentje voor uzelf te pakken.

 

3. Praten

Praten met anderen kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met rouwverwerking tips. Praat met familie of vrienden over uw dierbare. Vertel over de leukste momenten die u met hem of haar had of wat u het meest mist. Als u dit niet met uw vrienden of familie wilt doen is het ook een idee om even het internet te doorzoeken.

 

4. Afleiding

Probeer uw gedachten op wat anders te richten. Pak een oude hobby op of probeer juist wat nieuws. Het belangrijkste is dat u iets doet wat u echt leuk vindt. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde sport of misschien vind u wel plezier in schrijven of schilderen. Als u een minder intensieve afleiding zoekt kan lekker op de bank liggen met een dekentje en naar films of series kijken ook een leuke afleiding zijn. Of ontdek de kracht van mooie woorden in een goed boek.

 

5. Muziek

Iedereen luistert wel eens naar muziek, op vrolijke momenten maar ook op momenten van verdriet. U zou denken dat het luisteren naar droevige muziek u juist nog verdrietiger zou maken, maar dit is niet altijd zo. Het luisteren naar droevige muziek kan juist goed zijn in de rouwperiode. Het is namelijk zo dat de teksten vaak zo goed passen bij uw huidige situatie en gevoelens dat het helpt bij het verwerkingsproces en het accepteren van uw emoties. U krijgt hierdoor tevens het gevoel dat u niet de enige bent. Natuurlijk kan vrolijke muziek u óók helpen om juist even niet aan verdrietige dingen te denken.

 

6. Neem alle tijd

Ze zeggen wel eens dat tijd alle wonden heelt, heel cliché wellicht, maar in het geval van rouwverwerking is dit wel een beetje waar. In het begin is het vaak het zwaarst, u weet nog niet hoe u met het verlies moet omgaan en hoe het nu verder moet. U hebt het gevoel dat de pijn en het verdriet voor altijd zo sterk zullen blijven. Maar naarmate de tijd verstrijkt, hoe beter u hiermee leert omgaan. Natuurlijk, het verdriet zal er voor altijd zijn, maar het leven gaat immers door. U bepaalt wel zelf het tempo. Vergeet niet dat iedereen op zijn eigen manier rouwt en dat rouwen geen eindpunt kent.

 

7. Sluit uzelf niet te veel af

Natuurlijk wilt u soms juist even tijd voor uzelf hebben om te rouwen, maar pas op dat u dit niet teveel alleen gaat doen. Blijf in contact met uw vrienden en familie, want zij kunnen u ook helpen in deze zware periode. Zij kunnen een luisterend oor bieden, helpen waar nodig en ze kunnen u helpen met de juiste afleiding vinden. Op deze manier krijgt u niet het gevoel dat u er alleen voor staat. Warmte van de mensen om u heen kan u namelijk juist helpen.

 

8. Wees niet bang om hulp te vragen

Een van de belangrijkste rouwverwerking tips is dat u anderen laat weten hoe u zich voelt en of u ergens hulp bij nodig hebt. Uw omgeving vindt het namelijk vaak moeilijk om in te schatten waar u behoefte aan hebt. Ze willen u graag helpen met het verwerken van uw verlies, maar weten niet altijd hoe en wanneer. Dus laat zelf weten of u mensen nodig hebt of wanneer u juist liever met rust gelaten wilt worden.

 

9. Realiseren en accepteren

Uiteindelijk is het toch belangrijk dat je realiseert dat rouw om een overleden dierbare altijd in uw leven zal blijven. Het wordt natuurlijk steeds minder, maar helemaal weg gaan zal het niet. Het fysieke gemis van die persoon zal voor altijd bestaan. Daarom is het van belang dat u de mooie momenten die u samen heeft gehad ook voor altijd blijft koesteren. Zo leeft uw dierbare in u voort.

 

10. Professionele begeleiding

We komen bijna aan het einde van onze rouwverwerking tips. Heeft u al deze tips al eens uitgeprobeerd en heeft u het gevoel dat het nauwelijks tot niet heeft geholpen? Dan kunt u misschien overwegen om een stapje verder te gaan en contact opnemen met een professionele rouwcoach. Een rouwcoach helpt u om het verlies te verwerken, zodat u uw leven langzamerhand weer kan oppakken. Natuurlijk zal het verdriet niet volledig verdwijnen, maar u leert er wel beter mee om te gaan.

Landelijke stichting rouwbegeleiding

Landelijke Stichting Rouwbegeleiding

Algemene hulp
033 – 461 68 86
info@landelijksteunpuntrouw.nl
www.steunbijverlies.nl

Landelijke stichting rouwbegeleiding

Stichting achter de regenboog

Hulp voor kinderen
0900–233 41 41 (15 cpm)
info@achterderegenboog.nl
www.achterderegenboog.nl

Landelijke stichting rouwbegeleiding

Nederlandse Vereniging Vrijgevestigde Psychologen en psychotherapeuten

Psychologische hulp
030-236 43 38
info@nvvp.net
www.nvvp.net

Heeft u vragen?

Neem contact op

Wilt u meer informatie over een uitvaart regelen? We zijn er altijd voor u. Heeft u onmiddellijk hulp nodig na het overlijden van een dierbare? Of wilt u van tevoren met iemand praten over het plannen van een begrafenis of crematie?

Bereik ons 24 uur per dag op 085 – 4000 333 of neem contact op via het contactformulier hieronder.

Van persoonlijk afscheid tot dierbare herinnering

Rouwverwerking

Wilt u een uitvaart regelen? Breng familie en vrienden samen om het leven van een dierbare te herdenken en elkaar te ondersteunen. Kies de uitvaart die past bij uw wensen. Zodat u op uw eigen manier afscheid kunt nemen. 

Krijgt u binnenkort te maken met een overlijden in uw naaste omgeving? Of wilt u uw eigen uitvaart wensen vastleggen? Dan krijgt u een gratis adviesgesprek. Tijdens dit gesprek kunt u ons beter leren kennen en kunt u al uw vragen stellen. We kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden.

Meersorgh uitvaartverzorging
Levantkade 79
1019 MJ Amsterdam
Kvk 82176043

085 – 4000 333
info@meersorgh.nl
www.meersorgh.nl