Als een geliefde overlijdt stel je vaak direct je vrienden en familie hiervan op de hoogte. Voorheen kon je er dan voor kiezen om een overlijdensbericht in de krant te plaatsen. In een tijdperk waarin zo velen van ons online actief zijn, kan het aankondigen van een overlijden op social media een nuttige manier zijn om dit nieuws te delen. En om ruimte te bieden om informatie over de aanstaande uitvaart te posten.

Onthoud wel dat je alleen informatie deelt die publiekelijk gezien mag worden. Wees specifiek over de plannen. Wie wordt uitgenodigd om de uitvaart of herdenking bij te wonen, en waar kunnen kaarten of bloemen naartoe worden gestuurd als mensen dat willen doen.

 

Moet ik een overlijden op social media aankondigen?

Platformen zoals Facebook, Twitter en Instagram zijn platformen geworden waar we regelmatig updates over ons leven delen – van het kopen van een huis of het krijgen van een promotie tot zwangerschappen en verlovingen. Hoewel het vreemd kan aanvoelen om een ​​overlijden op social media aan te kondigen, kan het een geschikte en nuttige manier zijn om het nieuws te delen.

 

Wat is de beste manier om op social media over de dood te praten?

Er is niet één juiste manier om een ​​overlijden op sociale media aan te kondigen – het belangrijkste is om rekening te houden met de gevoelens van degenen die het bericht zullen lezen. Met dit in gedachten kan het een goed idee zijn om eerst met familieleden en goede vrienden te overleggen voordat je een bericht plaatst. Je kunt ze vragen of ze het prettig vinden als je het nieuws deelt op social media. Ook goed om te overwegen: zou het posten van dit nieuws iemand beledigen? Is het wat mijn geliefde zou hebben gewild? Is het bericht dat je wilt delen iets dat je zelf zou willen lezen?

 

Wat staat er meestal in een online overlijdensbericht?

Er zit niet zo een groot verschil in je of je een aankondiging in een krant of online plaatst. Je vermeld in principe dezelfde informatie. Naast het informeren van mensen over een recent overlijden, bevat een overlijdensbericht vaak ook informatie zoals de volledige naam van de overledene (inclusief meisjesnaam), geboortedatum en overlijden, de locatie van het overlijden en alle details van een aanstaande uitvaart of herdenkingsdienst voor degenen die dit willen bijwonen.

Het kan ook nuttig zijn om het volgende te overwegen:

1. Naast feitelijke informatie over je geliefde en de aanstaande uitvaartdienst, kun je ervoor kiezen om enkele persoonlijke herinneringen en een foto van de overledene te plaatsen.

2. Hoewel sommige mensen dankbaar zullen zijn dat ze dit nieuws online ontvangen, zullen anderen het niet op prijs stellen om dit via sociale media te zien. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden voordat je een bericht plaatst. Je kunt ook een waarschuwing ‘verdrietig nieuws’ bovenaan het bericht plaatsen, zodat mensen het op een geschikt moment kunnen lezen.

3. Wees voorzichtig met de timing. Het kan dagen, weken of soms maanden duren om het nieuws van een verlies in je op te nemen, dus overweeg om tot een paar dagen na het overlijden te wachten voordat je het nieuws online deelt.

4. Veel mensen hebben honderden online vrienden, dus je kunt besluiten dat je het nieuws alleen wilt delen met mensen die dichter bij je geliefde staan. Om dit te doen, kun je de instellingen voor delen of de privacy van je bericht aanpassen, zodat alleen bepaalde mensen het kunnen zien.

 

Moet ik online posten over het bijwonen van een uitvaart?

Het is respectvol om de nabestaanden om toestemming te vragen als je iets over de begrafenis wilt posten op sociale media. Ze maken een heel moeilijke tijd door en willen misschien niet dat het overlijden online wordt besproken. Als alternatief kan de familie een online eerbetoon- of een donatiepagina opzetten om te bezoeken en op te posten.

 

Online herdenken: Hoe werkt dat?

Sommige mensen kiezen ervoor om een ​​digitaal monument te maken. Dit biedt een meer formele, overlijdensadvertentie-achtige ruimte, zodat je een geliefde online kunt herdenken. Soms houdt dit in dat het sociale media-account van de overledene als herdenkingssite wordt gebruikt. Het kan fungeren als hun digitale erfenis, hun leven vieren en een kans bieden aan vrienden en familie (zowel dichtbij als ver weg) om een eerbetoon aan hen te posten en speciale herinneringen te delen.

Om een ​​digitale herdenking op een bestaand social media profiel in te stellen, heb je vaak de gebruikersnaam van je geliefde en een kopie van de overlijdensakte nodig. Bezoek facebook, twitter, instagram, youtube of linkedin voor meer informatie.

 

Meersorgh Uitvaartverzorging

Zoek je meer informatie over rouwverwerking? Klik dan hier.
Wil je meer uitvaart ideeën opdoen? Klik dan hier.
Wil je meer weten over onze uitvaartverzorging? Klik dan hier.