Rouwbloemen maken al duizenden jaren deel uit van vele uitvaarttradities. Ze symboliseren niet alleen de levenscyclus van geboorte tot dood, maar brengen ook een gevoel van troost met zich mee. Rouwbloemen en rouwkransen zijn een mooie manier om medeleven te uiten en het leven van een dierbare op een zinvolle manier te vieren.

Als de uitvaartprocedure voorbij is, kan het echter moeilijk zijn om afstand te doen van de bloemen. Daarom wilden we graag een aantal creatieve ideeën delen om rouwbloemen opnieuw te gebruiken na de plechtigheid.

 

1. Rouwbloemen inlijsten

Het drogen en inlijsten van bloemen kan een bijzondere manier zijn om ze beide een ‘tweede’ leven te geven. Maar hoe kun je dat het beste doen? Hieronder vind je een paar simpele technieken om er met relatief weinig werkt iets prachtigs van te maken.

Het is belangrijk om de bloemen zo snel mogelijk uit te drogen om bruinkleuring te voorkomen. Dit kan met krantenpapier, vloeipapier, printpapier, plat karton of tissues.

Met behulp van een boek:
De gemakkelijkste manier om rouwbloemen te persen is met absorberend papier en een zwaar boek. Pigmenten in de bloemen kunnen vlekken maken op de pagina’s van het boek, daarom wordt geadviseerd om aan beide kanten van de bloemen papier te gebruiken.

Stap één: plaats de bloem tussen twee vellen papier en plaats ze tussen de pagina’s van het boek. Zorg ervoor dat de bloemen uit elkaar staan, zodat het vocht van de ene bloem niet naar de andere wordt overgebracht.
Stap twee: Gebruik een zwaar gewicht of een ander boek om de bloemen samen te persen.
Stap drie: Na een paar weken zijn de bloemen helemaal droog. Wees heel voorzichtig bij het verwijderen van de bloemen uit het boek, want ze worden wat kwetsbaar.
Stap vier: Als de bloemen droog zijn, kun je ze desgewenst schikken en bijsnijden, zodat ze in een glazen lijst passen.

Met behulp van een houten bloemenpers:
Er zijn online een aantal bloemenperskits beschikbaar, die allemaal een eigen handleiding hebben. Maar als je er al een hebt, kun je de volgende stappen volgen:

Stap één: Voordat de rouwbloemen in de pers gaan, kun je de ongewenste bladeren afknippen en eventueel vuil wegborstelen.
Stap twee: De bloemen moeten zo snel mogelijk de pers in om bruin worden te voorkomen. Open je bloemenpers en verwijder alle kartonnen inzetstukken behalve de onderkant. Verdeel de bloemen gelijkmatig over de pers. Begin bij de onderste laag, en leg de bloemen bovenop de kartonnen inzetstukken.
Stap drie: Sluit de pers en draai de schroeven van alle vier de hoeken vast. Laat de bloemen twee tot drie weken drogen voor het beste resultaat.

 

2. Geperste bloemenkaarten maken 

Misschien heb je het gevoel dat je het contact met goede vrienden en familie wat verder wilt versterken nadat de begrafenis van je geliefde plaats heeft gevonden. Het maken van prachtige handgemaakte kaarten met geperste rouwbloemen van de begrafenis van je geliefde is een persoonlijke en bijzondere manier om je liefde en dankbaarheid te uiten aan degenen die het dichtst bij je staan.

 

3. Potpourri maken 

Potpourri wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt, toen gedroogde lavendel werd gebruikt om slaapkamers en wasgoed op te frissen.

Om zelfgemaakte potpourri te maken, heb je bloemen nodig, een bakplaat, bakpapier, een schaar en essentiële olie.

Stap één: Verwarm de oven voor op 90˚C
Stap twee: Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de bloemen van hun stelen en haal de bloemblaadjes uit elkaar. Leg ze op bakplaat.
Stap drie: Voeg 10 tot 15 druppels essentiële olie toe aan de bloembladen en zet de potpourri minimaal twee uur in de oven.
Stap vier: Voeg nog een paar druppels olie toe als de potpourri klaar is.
Stap vijf: Zodra de bloembladen zijn afgekoeld, doe je de potpourri in een mooie kom of een kleine stoffen zakje of tasje.

 

4. Een krans maken van Rouwbloemen 

Mooie bloemen verdienen het om naar mooie mensen te gaan. Maak daarom herdenkingsboeketten voor andere nabestaanden die jouw geliefde dierbaar waren? Of je kunt de bloemen uitdelen aan ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Je kunt het hele gezin betrekken bij het maken van verschillende, creatieve arrangementen. Het is een speciaal gebaar om iemand te laten weten dat je aan ze denkt.

 

5. Een bloemenkaars maken 

Een kaarsje aansteken ter ere van jouw geliefde is al duizenden jaren een populaire traditie. Maar een kaars aansteken met rouwbloemen gesmolten in de was, kan een extra speciaal eerbetoon zijn.

Je hebt nodig: een pan, een grote nieuwe kaars of wat oude kaarsen, bloemen, een kleine glazen potje of vaasje, een lont en een leeg blik.

Stap één: plaats een blik in een pan met ruim kokend water. Smelt de was van de oude kaars au bain Marie in het blik.
Stap twee: Plaats een lont in het midden van een glazen pot en verzwaar de onderkant eventueel zodat de lont goed op zijn plaats blijft.
Stap drie: Plaats de bloembladen van de bloemen met een beetje was tegen de zijkant van een kleine glazen potje of vaasje.
Stap vier: Giet de gesmolten was voorzichtig in de pot en laat deze afkoelen.Nog een ander mooi idee, dat niet met de rouwbloemen van de plechtigheid wordt gedaan maar wel een permanente en natuurlijke herdenkingsplaats kan zijn is om een speciaal herdenkingstuintje voor jouw geliefde te creëren. 

Veel succes met het verwerken van de bloemen tot een dierbaar stuk. Als je een foto van jouw creaties wilt delen, zien we deze graag tegemoet.

 

Meersorgh Uitvaartverzorging

Zoek je meer informatie over rouwverwerking? Klik dan hier.
Wil je meer uitvaart ideeën opdoen? Klik dan hier.
Wil je meer weten over onze uitvaartverzorging? Klik dan hier.