Meer en meer kiezen mensen ervoor om een ​​geliefde te eren met een viering van het leven in plaats van een meer traditionele, sombere begrafenis. Maar wat is een viering van het leven? Waarin verschilt het van een begrafenis? En wat is de etiquette rond dit nieuwe type eerbetoon? Lees verder voor alles wat u moet weten over het plannen van een viering van het leven met inhoud en stijl.

 

Wat is een viering van het leven?

Nou, het kunnen veel dingen zijn, en daar gaat het nu juist om. Een viering van het leven is een meer persoonlijke manier om hulde te brengen aan het unieke karakter van de persoon en het leven dat ze hebben geleefd. Het kan absoluut religieuze en culturele tradities bevatten, maar benadrukt vaak waarden, voorkeuren en zelfs de persoonlijkheid van het individu dat wordt geëerd.

 

Wat is het verschil tussen een viering van het leven en een begrafenis?

Als we denken aan een traditionele begrafenis, denken we misschien aan een grijze dag, een verstilde kamer of een plechtig huis van aanbidding, een formele celebrant, oude muziek en in het zwart geklede rouwenden die treurige condoleances uitwisselen. En als we iemand verliezen van wie we houden, is er natuurlijk enorm verdriet en verdriet – dat is een gegeven. Voor veel mensen maken die traditie en de stemming die ermee gepaard gaat deel uit van het rouwproces. Maar zoals de naam al aangeeft, richt een viering van het leven zich meer op het eren van de vreugde en gaven – en zelfs de persoonlijkheid of stijl – van de persoon die is overleden. Het is een viering van alles wat ze waren en wat ze voor ons als familie en vrienden betekenen. We vieren het leven in plaats van simpelweg rouwen om de dood.

 

Etiquette en planning

Etiquette voor een meer traditionele begrafenis wordt vaak geleid door religieuze of culturele normen en kan sterk variëren. Op die manier kan een viering van het leven op bepaalde manieren vergelijkbaar of heel anders zijn. Veel vieringen van het leven hebben thema’s die betrekking hebben op de interesses van de persoon, of het nu gaat om tuinieren, sport, cultuur, eten of een spirituele of culturele praktijk.

Het plannen van een viering van het leven begint met nadenken over wie de persoon was en hoe hij of zij leefde. Het is mogelijk dat ze enkele belangrijke details of voorkeuren hebben gedeeld waarmee je rekening kunt houden. Hield de overledene van de natuur? Was het een theaterliefhebber? Humoristisch? Toegewijd aan de samenleving? Deze eigenschappen kunnen je helpen een thema of stemming te creëren die iedereen die deze speciale persoon kende en liefhad, zal herkennen en waarmee hij zich verbonden zal voelen.

 

Wanneer kun je een viering van het leven houden?

Je kunt ervoor kiezen om jouw geliefde onmiddellijk na het overlijden te eren, zoals je dat zou doen bij een traditionele begrafenis. Het lichaam of de overblijfselen kunnen aanwezig zijn of je kunt wachten tot later wanneer meer gedetailleerde plannen gemaakt zijn. Het gaat minder om timing en meer om de geest van het feest dat je wilt organiseren.

 

Kunnen we het met een formele uitvaartdienst combineren?

Absoluut. Als de tradities van de persoon neigen naar een meer gestructureerde ceremonie, is dat prima. Je kunt achteraf altijd nog een minder formeel eerbetoon toevoegen, direct na of op een jubileum of speciale datum. Een viering van het leven versus een begrafenis kan een kans zijn om hen op een meer persoonlijke manier te eren, die misschien wat buiten de traditionele diensten valt.

 

Ik wil een viering van het leven, geen trieste begrafenis.

Als je van tevoren voor jezelf aan het plannen bent, ben je niet de enige. Mensen willen liever dat mensen lachen, zingen, dansen, verhalen vertellen – en ze met positiviteit en vreugde onthouden. Ons advies: begin met na te denken over de sfeer die je zou willen creëren en schrijf een paar kernwoorden op om deze te benaderen. Vul dan in met de details.

 

Punten om over na te denken

Muziek. Muziek is zo’n persoonlijk detail. Maak een afscheids afspeellijst met persoonlijke favorieten, en onthoud dat er verschillende delen van de viering kunnen zijn. Misschien wil je een andere stemming als mensen aankomen of tijdens een dienst, of zelfs als mensen zich daarna mengen. Het kan religieus, nostalgisch of zelfs upbeat zijn!

Toespraken. Je kunt ervoor kiezen om een ​​meer georganiseerd programma van sprekers te plannen tijdens een viering van het leven, of om een ​​verhalencirkel rond een kampvuur te organiseren. Je kunt gedichten of grappen lezen of favoriete passages citeren. De manier waarop je jouw toespraken organiseert, zal de toon zetten voor de hele bijeenkomst, dus denk er goed over na.

Eten en drinken. Laat het eten en drinken dat je serveert, geïnspireerd worden door het thema van het evenement en door de favorieten van de persoon die je eert. Hielden ze van gebakken pizza? Waren ze geobsedeerd door chocolade of donuts of picknicks of de beste champagne? Wat was hun eetstijl? Laat dat je leiden bij het kiezen van unieke en heerlijke versnaperingen waardoor iedereen zal zeggen: “dit is precies wat zij zou willen hebben.”

Decoraties en bloemen. Viering van levensversieringen moet een aanvulling zijn op elk thema of elke stemming die je creëert. Als de persoon een fervent tuinman was die altijd kleurrijke verse bloemen in huis had, werk dan samen met een plaatselijke bloemist of een groep vrienden om weelderige arrangementen of mooie boeketten toe te voegen. Als ze geobsedeerd waren door geurkaarsen, plaats die dan in de ruimte. 

Kleding. Als je je afvraagt ​​wat je aan moet trekken bij een viering van het leven, is alles mogelijk. Als jij de planner bent, hou er dan rekening mee dat mensen vaak niet zeker weten wat ze moeten dragen bij een niet-traditioneel evenement ter ere van iemands leven. Ze willen niet respectloos overkomen, dus kunnen ze het duister en somber kiezen. Ze stellen alle richtlijnen over kledingvoorschriften op prijs, vooral als het evenement buiten de verwachtingen valt. De kans is groot dat velen openstaan ​​voor alles wat je suggereert en dat ze het geweldig zullen vinden om dat gezamenlijk te dragen. Alle witte, zwarte stropdassen, Hawaiiaanse shirts, korte broeken en Crocs – wat het ook mag zijn, zorg ervoor dat het past bij de geest van het feest.

 

Wat zeg je tijdens een viering van het leven?

Als deelnemer kan het verwarrend lijken om te weten wat je moet doen als je de familie begroet van iemand die een geliefde heeft verloren, zelfs bij een vreugdevol eerbetoon. Vergeet niet om jezelf te zijn en stem jouw opmerkingen af ​​op de sfeer die is gecreëerd. Ook al is het een viering van het leven, je kunt absoluut duidelijk maken dat je verdrietig bent of dat je de persoon mist, maar misschien wil je ook een gelukkige of vreugdevolle herinnering of een geestige quote delen. Het belangrijkste is om dicht bij jezelf en jouw persoonlijke relatie met de overledene te blijven.  

 

Meersorgh Uitvaartverzorging

Zoek je meer informatie over rouwverwerking? Klik dan hier.
Wil je meer uitvaart ideeën opdoen? Klik dan hier.
Wil je meer weten over onze uitvaartverzorging? Klik dan hier.