Als je de begrafenis bijwoont van een geliefde die is overleden, of als je worstelt om met verdriet om te gaan na je verlies, kunnen meditatie en mindfulness bij rouwverwerking erg nuttig zijn. Dit artikel legt uit hoe je meditatie- en mindfulness-technieken kunt gebruiken om met verschillende uitdagingen om te gaan, van het bijwonen van een begrafenis tot het focussen op dagelijkse taken.

 

Wat is rouwmeditatie?

Rouwmeditatie is een vorm van meditatie die nabestaanden helpt om te gaan met verdriet en stress na de dood van een geliefde, van het bijwonen van de begrafenis tot het dagelijkse leven jaren nadat een geliefde is overleden. Meditatie is de gewoonte om een ​​bepaalde tijd, zelfs maar een paar minuten, te besteden aan het aanwezig zijn in het moment en niet bezig te zijn met afleidende gedachten. Deze staat van ontspanning is voor iedereen nuttig, maar kan vooral gunstig zijn voor mensen die een begrafenis bijwonen of met verdriet moeten omgaan.

 

Wat is mindfulness?

Mindfulness is de algemene toestand van focussen op het moment en het erkennen van onaangename en pijnlijke gedachten en gevoelens, zoals verdriet of bij rouwverwerking, maar ervoor kiezen om er niet door afgeleid of van streek te raken. Het wordt steeds populairder en wordt ook gebruikt als basis voor cognitieve gedragstherapie. Mindfulness wordt aanbevolen om jouw mentale welzijn te verbeteren.

Je kunt overal mindful zijn; op het werk, in een winkel of zelfs tijdens het autorijden of sporten. Mindfulness kan ook erg behulpzaam zijn bij het omgaan met verdriet bij evenementen zoals een begrafenis. Door je te concentreren op een bepaalde activiteit die je leuk vindt en die je niet wilt onderbreken, kun je mindfulness ontwikkelen.

Regelmatige meditatie is een goede manier om bewuster te worden.

Het belangrijkste om te onthouden is dat je jezelf niet kunt dwingen om bewust te worden, en het te sterk proberen zal meestal het tegenovergestelde effect hebben. Het doen van leuke en ontspannende activiteiten of hobby’s, zoals wandelen, lezen, naar muziek luisteren, vissen, voetbal, videogames, tv kijken of schilderen, kan je ook helpen. Mindfulness kleurboeken bij verdriet kunnen erg ontspannend zijn.

Als je merkt dat gevoelens en gedachten van verdriet opkomen terwijl je deze activiteiten doet, maar ervoor kiest om je er niet door te laten afleiden omdat je wilt doorgaan met de activiteit die je leuk vindt, dan kun je dat mindfulness noemen. 

 

Waarom kunnen meditatie en mindfulness nuttig zijn bij rouwverwerking?

Het beoefenen van rouwmeditatie en mindfulness kan erg nuttig zijn als je merkt dat gevoelens van verdriet of herinneringen aan je geliefde je leven verstoren, of het moeilijk maken om te slapen of andere noodzakelijke taken uit te voeren, zoals naar je werk gaan en voor jezelf en je gezin zorgen. Het zal het verdriet dat je voelt vanwege het overlijden van uw geliefde niet verminderen, maar het kan het omgaan met het leven en genieten van activiteiten en sociale evenementen gemakkelijker maken.


Het is belangrijk om te onthouden dat rouwmeditatie en mindfulness, net als alle rouwtherapieën, niet voor iedereen werken, maar veel mensen vinden het erg nuttig.

 

Zo kun je mediteren

Meditatie kan ervoor zorgen dat je je kalm en ontspannen voelt door ervoor te kiezen je niet bezig te houden met gedachten of gevoelens die in je opkomen. Deze meditatiemethode wordt soms de ‘noting-techniek’ genoemd.

Veel mensen denken dat mediteren betekent dat ze ‘een lege geest’ hebben of helemaal geen gedachten of gevoelens hebben, maar dat is onmogelijk. Erkennen, maar niet bezig zijn met gedachten en gevoelens is veel beter haalbaar! Het is normaal dat je het in het begin moeilijk vindt, maar regelmatige, korte sessies zullen je helpen om steeds beter te worden.

Ga comfortabel zitten of liggen op een rustige plek waar je waarschijnlijk niet gestoord zult worden. 
Adem langzaam diep in en uit.
Concentreer je op jouw lichaam. Een soort mentale scan maken, van je tenen tot de bovenkant van je hoofd, is een goede manier om dit te doen. Als je mediteert om je te helpen slapen, kan het nuttig zijn om je voor te stellen dat elk deel van je lichaam ‘uitschakelt’.
Als ongewenste gedachten of gevoelens, over verdriet of iets anders dat je afleidt, je geest binnenkomen, erken je hun aanwezigheid en noem je ze ‘gedachte’ of ‘gevoel’, maar keer je zo snel mogelijk terug naar de rust van je lichaam.
Als de gedachte of het gevoel belangrijk is, zal het er nog steeds zijn en kun je er later op terugkomen.

Je kunt erover nadenken alsof iemand een kamer is binnengekomen om met je te praten terwijl je iets doet wat je leuk vindt en ervoor kiest om hem / haar te laten wachten tot je er klaar voor bent.

 

Wat als je moeite hebt met mediteren?

Als je mediteren moeilijk vindt, kan een geleide meditatie je op weg helpen. Een geleide meditatie is een meditatiesessie waar iemand je pratend doorheen helpt, soms met ademhalingsoefeningen en visualisatie. Er zijn duizenden gratis geleide meditaties op YouTube, waarvan er vele specifiek gericht zijn op het helpen van mensen om met verdriet om te gaan. Als je geïnteresseerd bent in het luisteren naar een geleide meditatie, is het vooral belangrijk om een ​stijl en stem te kiezen die je prettig vindt.

Je kunt ook geleide meditaties vinden om te slapen. Zelfs als ze niet specifiek op verdriet zijn gericht, kunnen de kalmte en ontspanning die door een geleide meditatie mogelijk worden gemaakt, je helpen ermee om te gaan. Je kunt ook geleide meditaties downloaden van iTunes, ernaar luisteren op Spotify of cd’s lenen bij je plaatselijke bibliotheek.

Sommige organisaties bieden ook meditatie- of mindfulness-cursussen aan die je kunt volgen, hoewel hiervoor meestal wel een vergoeding wordt gevraagd. Er zijn ook speciale retraites voor nabestaanden, die meditatie en aandacht voor verdriet opnemen in hun programma.

Een rouwconsulent of een rouwondersteunende organisatie kan je misschien helpen bij het verkennen van meditatie of mindfulness als een hulpmiddel om met de gevoelens om te gaan die door je rouwverwerking worden veroorzaakt.

Heel veel liefde, sterkte en succes!

 

Meersorgh Uitvaartverzorging

Zoek je meer informatie over rouwverwerking? Klik dan hier.
Wil je meer weten over onze uitvaartverzorging? Klik dan hier.