Het plannen van een begrafenis en het organiseren van al het papierwerk, nadat een geliefde is overleden, is vaak intensief. Tegenwoordig hebben wij vaak ook nog te maken met de erfenis van social media accounts. Maar wat doe je met deze social media na overlijden? Kun je ze gewoon sluiten? Moet je ze “herdenken”? En hoe werkt het eigenlijk allemaal?

 

Waarom is het verstandig om de social media na overlijden te beheren?

Als je is verteld wat jouw geliefde graag wil dat je doet met Facebook-, Twitter-, Instagram- of andere accounts, ben jij misschien de persoon die de leiding heeft over deze taak en wil je waarschijnlijk de wensen volgen. Maar zelfs als ze dat niet gedaan hebben is het om een ​​aantal redenen verstandig om wat keuzes te maken. Bijvoorbeeld: als je wilt – of niet wilt – dat mensen berichten, foto’s, etc. op die pagina’s kunnen blijven plaatsen.

Er is ook altijd een kleine kans dat accounts kunnen worden gehackt of dat privégegevens kunnen worden gestolen. Het kan dus het beste zijn om een ​​account te deactiveren of op zijn minst aan te passen. Steeds meer mensen gebruiken sociale media om verre familie en vrienden te informeren dat er een sterfgeval is gevallen, dus je kunt ervoor kiezen om het profiel in ieder geval een tijdje actief te laten. Wat je redenen ook zijn en wat je ook besluit, zorg ervoor dat je het beleid van elke site controleert voordat je social media na overlijden permanent uitschakelt of verwijdert. Vaak kun je gemakkelijk een kopie van de inhoud opslaan voordat je deze verwijdert.

Na het overlijden van een geliefde is het mogelijk om een openbare plek zoals Facebook of Instagram te gebruiken om de overledene te herdenken. Dit creëert een plek voor vrienden en familie om herinneringen te delen en laat een prachtige online erfenis achter.

 

Hoe wijzig of verwijder ik social media na overlijden?

Over het algemeen heb je een combinatie van de volgende zaken nodig:
De naam van de persoon die is overleden
Een link naar hun profiel en soms een identiteitsbewijs
Bewijs van hun overlijden, zoals een overlijdensbericht of overlijdensakte
Bewijs van jullie onderlinge relatie of verwantschap.

>> Tip! << 
Mocht je een ID insturen, zorg er wel voor dat je met een marker of stift informatie doorstreept die je niet wil delen. (burgerservicenummers, enz.).

 

Pinterest, Twitter en LinkedIn verwijderen na overlijden

Voor de Pinterest-, Twitter- en LinkedIn-accounts van je geliefde heb je de mogelijkheid om ze te behouden of te verwijderen. Hier lees je hoe je ze kunt verwijderen.

Pinterest
Alleen een familielid of een vertegenwoordiger van de nalatenschap kan een rekening sluiten. Verzamel de onderstaande informatie en ga hierheen om het proces te starten.

Jouw naam.
De naam en het e-mailadres van de persoon die is overleden.
Link naar hun account of hun profielinformatie.
Bewijs van overlijden (overlijdensbericht / nieuwsartikelen / overlijdensakte).
Bewijs van jullie relatie of verwantschap (tenzij jouw naam in het overlijdensbericht voorkomt).

Twitter
Wat er ook gebeurt, Twitter biedt geen toegang tot accountinformatie, dus tenzij je inloggegevens hebt, kun je geen toegang krijgen tot het account. Maar als je bevoegd bent om de nalatenschap van de overleden persoon te vertegenwoordigen, of als je een direct familielid bent, kun je het account sluiten. Je moet een identiteitsbewijs tonen van de persoon die is overleden, samen met een kopie van de overlijdensakte. Klik hier om het proces te starten.

LinkedIn
Je moet naar de website gaan via deze link en het volgende opgeven:
Jouw naam, e-mailadres en relatie met de persoon die is overleden.
Link naar hun profiel-URL.
Bewijs van overlijden (overlijdensbericht / nieuwsartikel / overlijdensakte) en datum van overlijden.
Naam van het bedrijf waar de persoon het laatst heeft gewerkt.

 

Instagram en Facebook verwijderen na overlijden

Hoewel sommige social media-accounts gewoon worden verwijderd, bieden Facebook en Instagram andere opties. Met ongeveer 8.000 Facebook-leden die elke dag sterven, hebben ze het mogelijk gemaakt om een ​​account te ‘herdenken’. Hieronder staat beschreven wat een herdenkingssite is en hoe je de rekening kunt omzetten of verwijderen.

Een herdenkingspagina op Facebook lijkt veel op andere pagina’s, maar er staat het woord ‘Herinneren’ voor de naam van de persoon. Vrienden en familie kunnen nog steeds posten op de tijdlijn, maar ze ontvangen geen verjaardagsherinneringen en de persoon die is overleden, wordt niet weergegeven als een voorgestelde vriend. Inhoud die op het profiel is gepost, blijft staan. 

 

Meersorgh Uitvaartverzorging

Zoek je meer informatie over rouwverwerking? Klik dan hier.
Wil je meer weten over onze uitvaartverzorging? Klik dan hier.