085 - 4000 333 info@meersorgh.nl

In westerse culturen wordt zwart beschouwd als de meest gangbare kleur voor een uitvaart maar aangezien er steeds meer moderne uitvaarten plaatsvinden, verandert ook de verwachting van wat de rouwenden zouden moeten dragen. Dit hoeft niet perse zwart te zijn, maar het is, tenzij anders aangegeven, wel belangrijk om vrolijke of felle kleuren te vermijden. Hetzelfde geldt voor glinsterende stoffen en flitsende printjes.

Om je te helpen beslissen wat je aantrekt tijdens een uitvaart zullen we in dit artikel bespreken wat de meest geschikte kleding is.

Moet je zwart dragen op een begrafenis?

Dit is een van de meest gestelde vragen als het gaat om uitvaartkleding. Hoewel zwart traditioneel gezien wordt als de meest geschikte kleur om te dragen, verandert dit langzaam. Naarmate meer mensen ervoor kiezen om alternatieve begrafenissen te houden, verandert ook de verwachting tot welke kleur je draagt. Dat gezegd hebbende, is het altijd de moeite waard om met een familielid te overleggen welke kleur ze willen dat je draagt.

Rouwkleding voor mannen

Een mooi donker of zwart pak (wat je zou kunnen dragen tijdens een sollicitatiegesprek) Een wit overhemd met lange mouwen en een stropdas Een effen wit t-shirt en blazer Een stijlvolle broek Zwarte nette schoenen

Rouwkleding voor vrouwen

Een rok of jurk tot op de knie Een broek (volledige lengte of enkellangs) Een effen blouse of top Een vest, trui of blazer Een stijlvol jumpsuit Zwarte nette schoenen, laarzen of hakken

Rouwkleding voor kinderen

Op de leeftijd afgestemde kleding heeft de voorkeur voor een begrafenis, waaronder: Donkergekleurde broek, effen top en trui Donkergekleurde rok, effen top en vest of een nette jurk Ook voor kinderen geldt: vermijd felle kleuren en drukke prints, plaatjes en teksten op kleding. Kies verder voor nette, donkere schoenen.

Wat moet je dragen naar een begrafenis

Wat moet je dragen naar een zomerse begrafenis? Als je een begrafenis bijwoont in een warm land of tijdens de zomermaanden, wil je kleding die comfortabel is in de hitte. Voor vrouwen is een donkergekleurde rok met een effen blouse / top, of een jurk een geschikte optie. Voor mannen zijn een pak in linnenstijl of een nette broek en een licht overhemd over het algemeen acceptabel.

Wat moet je dragen bij een winterbegrafenis? Als je tijdens de wintermaanden een begrafenis bijwoont, zijn extra lagen en warme kleding belangrijk – vooral bij begrafenisdiensten en crematies. Zwarte of donkere jassen, sjaals en handschoenen.

Welke kleur draag je bij een begrafenis?

Dus als zwart niet altijd de voorkeurskleur is, welke kleur moet je dan dragen naar een begrafenis? Zoals eerder vermeld, hangt het antwoord volledig af van de persoon die is overleden, hun religie (als ze die hadden) en de wensen van hun familie.

Ecobegrafenissen en bosbegrafenissen – Flexibel Deze milieubewuste begrafenissen zijn meestal ‘flexibeler’ dan traditionele diensten, waardoor de nabestaanden de kans krijgen om meer open te staan ​​voor alternatieve kleuren of kledingvoorschriften.

Katholieke begrafenissen – Donker Van rouwenden wordt meestal verwacht dat ze donkere, bescheiden kleding dragen.

Boeddhistische begrafenissen – Wit of zwart De familie van de overledene draagt ​​traditioneel wit of bedekt zichzelf met een witte doek. Van rouwenden wordt dan verwacht dat ze eenvoudige, zwarte of donkere kleding dragen.

Christelijke begrafenissen – Donker Vergelijkbaar met een katholieke begrafenis, moedigt de begrafenisetiquette donkere, bescheiden kleding aan.

Humanistische begrafenissen – Zwart of Donker Zwarte of donkere kleuren zijn veel voorkomende rouwkleding, maar veel gezinnen zullen een kleur, stijl of patroon kiezen dat een afspiegeling is van hun geliefde.

Hindoe-begrafenissen – Wit In tegenstelling tot andere religies, wordt wit beschouwd als de primaire kleur van rouw bij een hindoe-begrafenis.

Joodse begrafenissen – Zwart Zwart is de meest voorkomende kleur op een Joodse begrafenis, maar donkere kleuren worden ook geaccepteerd.

Moslimbegrafenissen – Donker Alle aanwezigen moeten zich bescheiden kleden en zwarte of donkere kleuren dragen.

Sikh-begrafenissen – Wit Traditioneel wordt in de Aziatische cultuur wit gezien als de kleur van rouw, maar zwart, marine of grijs komt vaker voor als de begrafenis plaatsvindt in de westerse samenleving.


Enkele alternatieve uitvaartkleuren wereldwijd: Rood – in Zuid-Afrika wordt rood af en toe gedragen voor rouwende gezinnen. Paars – in Thailand kan paars worden gedragen door rouwende weduwen om hun verdriet aan te duiden. Grijs – in Papoea-Nieuw-Guinea wordt een steenkleurige klei aangebracht op de huid van een rouwende weduwe. Felle kleuren – het dragen van felgekleurde kleding wordt steeds populairder in Afrika, het Caribisch gebied en niet-religieuze begrafenissen over de hele wereld.